بیزینس پلن یا طرح تجاری چیست؟  بیزینس پلن یا همان طرح تجاری، راه رسیدن شما به موفقیت در آینده است. بیزینس پلن به صورت کلی به معنی تمام برنامه های شما و راه های عملی کردن آن برنامه هاست. در حالت ساده ، اگر شما یک پاراگراف از برنامه های خود را پشت یک کاغذ بنویسید ، برای شرکتتان یک بیزنس پلن نوشتید.
ولی برای همه روشن است که نوشتن یک پاراگراف از طرح ها و برنامه ها روی یک تکه کاغذ نمی تواند کسب و کار را به موفقیت برساند . همانطور که معنا و مفهوم طرح کسب و کار در عصر معاصر بسیار گسترده تر و پیچیده تر شده است ، بنابراین برنامه ریزی و آینده نگری برای موفقیت آن نیز پیچیده تر از قبل می باشد .طرح تجاری فقط برای کسب و کار های جدید نیست و حتی اگر تجارتی سال ها سابقه داشته باشد به یک طرح تجاری دقیقی نیازمند است.

اگر شما صاحب یک کسب و کار هستید یا می خواهید یک کاسبی راه اندازی کنید، اولین گام برای موفقیتتان نوشتن یک طرح کسب و کار دقیق می باشد.

به طور حتم برای کسب و کار خود نیازمند تبلیغات اینترنتی و بازاریابی اینترنتی دارید اما پیش از آن باید طرح تجاری خود را آماده کنید!
بعد از تعاریف اولیه و ساده از بیزینس پلن به احتمال زیاد سوالاتی در ذهن ما شکل می گیرد.

سوالاتی مانند:بیزینس پلن برای چه کسانی است؟ بیزینس پلن شامل چه مطالبی است ؟

چگونه این همه مطالب کنار یک دیگر قرار می گیرند و به عنوان یک طرح و برنامه آینده ی شرکت را مشخص می کنند؟

چرا باید بیزینس پلن طراحی کنیم؟ بیزینس پلن چه مزایایی دارد؟

آیا بیزینس پلن دارای معایب نیز هست؟

بهمراه باشید تا با جزئیات معنا و مفهوم بیزینس پلن آشنا شوید و پاسخ سوالاتتان را در این زمینه پیدا کنید و گام به گام نوشتن یک بیزینس پلن با کیفیت و دقیق را یاد بگیرید.

چه کسانی به بیزینس پلن یا طرح تجاری احتیاج دارند؟

اگر شما صاحب یک کسب و کار حرفه ای هستید و به موفقیت آن در آینده فکر می کنید، شما به یک بیزینس پلن نیاز دارید تا کسب و کارتان در مسیر درست هدایت شود. اما اگر شما یک سری پروژه ها را به صورت فریلنسری انجام می دهید و کسب و کار و شرکت مشخصی برای خود ندارید می توانید بدون بیزینس پلن ادامه بدهید.

متاسفانه اغلب مردم فکر می کنند که بیزینس پلن برای کسب و کار هایی است که تازه شروع شده اند اما حقیقت این است که بیزینس برای کسب و کار هایی که سال ها سابقه دارند هم، امری حیاتی است .

در دنیای تجارت قرن بیست و یکم ، ثابت ماندن کسب و کار به معنای شکست خوردن آن می باشد . چرا که رقبای موجود در آن زمینه به شدت در حال پیشروی و پیشرف می باشند. پس تجارت های با سابقه برای سرمایه گذاری های جدید ، ایده های جدید ، برنامه های جدید نیاز به برنامه ریزی های جدید می باشند.

هر تجارتی اهداف کوتاه مدت، اهداف بلند مدت و بازار هدف دارد. بیزینس پلن همه ی این موارد را در نظر می گیرد و در نهایت یک برنامه ی واحد برای کمپانی ها ارائه می دهد.
پس فهمیدیم که هم استارت آپ ها و کسب و کار های جدید به بیزینس پلن نیاز دارند و هم تجارت های با سابقه . واضح است که بیزینس پلن هایی که برای این دو گروه طراحی می شود، با هم متفاوت است.

مزایای بیزینس پلن

اگر بیزینس پلن به درستی نوشته شود، چیزی بیشتر از یک طرح است که آینده ی احتمالی را برای شما پیش بینی می کند. یک بیزینس پلن عالی و با کیفیت آینده را برای شرکت شما رقم می زند! در این قسمت از مقاله به ۵ فایده ی بیزینس پلن اشاره می کنیم.

1. شفاف سازی سرمایه ها

شاید شما یک کارآفرین تازه کار باشید که می خواهید از طریق سرمایه گذاری رشد و پیشرفت کنید . بیزینس پلن یا طرح تجاری این امکان را برای شما به وجود می آورد که سرمایه گذاری هایتان را به صورت برنامه ریزی شده در جای مناسبی انجام دهید.

2. نظارت بر کل کسب و کار

بیزینس پلن اگر به درستی طراحی شود، به شما تصویر بهتری از کسب و کارتان ارائه می دهد. بیزینس پلن به شما کمک می کند تا استراتژی هایتان را یکجا ببینید، بررسی و آنالیز کنید، نقاط قوت و نقاط ضعف آن را بیابید و برای بهبود آن ها برنامه ریزی کنید.

بیزینس پلن بازار هدف شما رو مورد بررسی قرار می دهد و به شما می گوید که آیا محصولی که ارائه می کنید با بازار هدفتان همخوانی دارد یا نه. همچنین بیزینس پلن هزینه های شرکت در کوتاه مدت و بلند مدت را آنالیز می کند و آن را با درآمد های شرکت مقایسه می کند تا از ضرر کردن شرکتتان جلو گیری کند.

3. اولویت بندی

بدیهی است که شما وقت رسیدگی به همه ی کار ها را نخواهید داشت. طرح تجاری اولویت های کسب و کار شما را برای شما شناسایی و تعیین می کند تا بتوانید برای همه ی کارهایتان وقت و انرژی کافی صرف کنید.

4. تنظیم استراتژی های بازاریابی شرکت

مخاطبان شما چه کسانی هستند؟ نقاط فروش منحصر به فردتان (USP) که به شما قابلیت رقابت با دیگران را می دهد، چیست؟ با چه تاکتیکی مشتریان بالقوه را به تجارتتان جذب می کنید ؟ استراتژی بازاریابی یکی از مهم ترین فاکتور های موفقیت تجارت است. بیزینس پلن تمام این استراتژی ها را طراحی ، بررسی و بهره ور می کند.

5. مدیریت سازمان

 بیزینس پلن مدیریت اعضای شرکت تان را آسان تر می کند و به شما این امکان را می دهد که نتایج شیوه مدیریتتان را ببینید و بررسی کنید و نقاط ضعف و قوت آن را بشناسید و برای بهبود آن ها تلاش کنید. بیزینس پلن به شما کمک می کند که وظایف را به درستی میان اعضا تقسیم کنید و بر کار آن ها نظارت لازم را داشته باشید.

چطور بیزینس پلن بنویسیم؟

پس از درک بیزینس پلن و آشنایی با قسمتی از مزایای آن ، نوبت آن می رسد که نوشتن بیزینس پلن را یاد بگیریم. اولین سوالی که برای نوشتن طرح تجاری در ذهن ایجاد می شود این است که :« یک بیزینس پلن شامل چه داده هایی می باشد و این داده ها چگونه در کنار یک دیگر قرار می گیرند.؟‌»‌ در حالت ساده بیزینس پلن شامل اهداف کسب و کار شما ، استراتژی هایی که در مدیریت شرکت و پیشرفت آن به کار می برید ، مشکلات و مسائلی که تجارت در مسیر خود با آن ها برخورد می کند.

ساختار سازمانی تجارت شما( شامل سمت ها و مسئولیت ها ) و در نهایت هزینه های لازم برای رسیدن به موفقیت و پیشرفت روز افزون می باشد.

بخش های هر بیزینس پلن (طرح تجاری)

1. مفهوم کسب وکار: در این بخش از بیزینس پلن شما درباره ی اهداف شرکت تان،‌ساختار کسب و کارتان و محصولات یا خدمات آن بحث می کنید. سپس برنامه ریزی می کنید که چگونه کسب و کارتان را در مسیر موفقیت قرار دهید و موانع را از این مسیر بردارید.

2.بخش بازار: در این بخش مشتریان بالقوه را شناسایی و بررسی می کنید. بدین معنی که در می یابید: آنها چه کسانی هستند ؟‌ کجا قرار دارند؟ چه چیزی باعث می شود که آن ها جذب کسب و کار شما شوند و از محصولات شما استفاده کنند ؟ و…
در این قسمت شیوه رقابت شرکت و نحوه ی موفقیت در میان رقبا نیز تعیین می شود.

3. بخش مالی: در این قسمت از طرح تجاری ، درآمد ها ، جریان مالی و جریان نقدینگی و مخارج شرکت مورد بررسی قرار می گیرد و سپس از نتایج بدست آمده در برنامه ریزی مالی به صورت کوتاه مدت و بلند مدت استفاده می شود. برای طراحی این قسمت از بیزینس پلن از حسابداران متخصص استفاده می شود.

7 موضوع مهم در بیزینس پلن

ناگر بخواهیم که یک طرح تجاری دقیق و با کیفیت بنویسیم ، صرفا داشتن این سه بخش برای ما کافی نخواهد بود. علاوه بر این ۳ بخش اساسی ما به 7 موضوع دیگر نیاز داریم تا در طرح تجاری خود آنها را بررسی کنیم:

1. خلاصه اجرایی در طرح تجاری

اولین بخش بیزینس پلن باید یک نمای کلی و خلاصه ای از طرح تجاریتان باشد . این قسمت باید به گونه ای طراحی شود که واضح و شامل تمام مسائل کلی باشد.
با این که این بخش در ابتدایطرح تجاری قرار می گیرد اما بهتر است که پس از اتمام طراح بیزینس پلن ، نوشته شود.
یک خلاصه اجرایی خوب باید شامل موارد زیر باشد :
• نام تجارت و موقعیت مکانی آن
• محصولات و یا خدمات ارائه شده توسط شرکت
• دور نما و اهداف شرکت
• مقصود مشخص طرح تجاری

2. توضیحات شرکت

در این قسمت از بیزینس پلن باید به صورت به معرفی کامل شرکت بپردازید. یعنی بگویید که چه کسی هستید و اهداف تان چیست و کسب و کارتان چگونه اداره می شود.
این قسمت به طور دقیق تر باید شامل موارد زیر باشد:
• ساختار حقوقی کسب و کار شما (شراکت، مالکیت انفرادی و…)
• یک تاریخچه ی مختصر و کوتاه از کسب و کارتان
• ماهیت کسب و کارتان و تقاضا هایی که تجارت شما برای برطرف کردن آن ها برنامه ریزی کرده است.
• یک دید کلی از محصولات و یا خدمات شما ، مشتریان شما و تامین کنندگان تان
• خلاصه ای از رشد شرکت (از لحاظ مالی و بازاریابی)
• خلاصه ای از اهداف کوتاه مدت و بلند مدت و برنامه تان برای بهروری

3. محصولات و یا خدمات در طرح تجاری

در این قسمت باید کاملا واضح محصولات و یا خدماتی که ارائه می کنید را با تمرکز بر روی منافع مشتری توصیف کنید.
اطلاعاتی که در این قسمت ارائه می کنید باید شامل هزینه ی محصول و یا تعرفه ی خدمات ، اطلاعات تامین کنندگان و درآمد پیش بینی شده از فروش این محصولات باشد. استفاده از نمودار و تصویر در این قسمت توصیه می شود. در حالت کلی ، این بخش باید شامل موارد زیر باشد:

• جزئیات محصول یا خدمات ارائه شده توسط شرکت شما
• توضیحات جامعی از نقش محصول یا خدمات شما در بازار و برتری آن نسبت به رقبا
• اطلاعاتی جامع در مورد چرخه عمر محصولات و یا خدمات
• داده های مربوط به کپی رایت ، ثبت اختراع و یا آیین نامه تجارت مربوطه
• تحقیقات مربوط به فعالیت های شرکتی و آینده آن

4. تجزیه و تحلیل بازار در طرح تجاری

در این قسمت از بیزینس پلن باید دانش خود را از تجارت به نمایش بگذارید. و نتایج تحقیقات و فعالیت هایتان در زمینه بازاریابی را ارائه کنید. همچنین باید جزئیات تحقیقات خود را ضمیمه بیزینس پلن شرکتتان کنید.
تجزیه و تحلیل شما باید شامل موارد زیر باشد :

• یک طرح از بازار هدف و اندازه و جمعیت آن
• ارائه آماری از چشم انداز تجارتتان
• داده های بازاریابی شرکت شما در زمینه محصولات و یا خدمات تان در گذشته، حال و آینده
• جزئیات ارزیابی رقبا ، و بررسی نقاط قوت و ضعف آن ها توسط آنالیزور های شرکت

5. استراتژی و پیاده سازی در طرح تجاری

در این قسمت از طرح تجاری باید خلاصه ای از استراتژی های فروش و بازاریابی و روش پیاده سازی آن ارائه می شود.
این قسمت باید شامل موارد زیر باشد:

• توضیحات جامعی از چگونگی ترویج کسب و کار و معرفی آن به مشتریان و نحوه ورود به بازار
• جزئيات هزینه ها ، قیمت گذاری ها، تبلیغات و توزیع محصولات
• توضیحات عملکرد شرکت در زمینه چرخه عمر محصولات (از تهیه مواد اولیه تا توزیع محصولات نهایی)
• اطلاعاتی راجع به منابع کار و تعداد کارکنان
• اطلاعات مربوط به ساعات کار و امکانات موجود در شرکت

6. تیم مدیریت و سازماندهی در نوشتن طرح تجاری

در این بخش از طرح تجاری یا بیزینس پلن شما باید ساختار سازمانی شرکت خود را شرح دهیدو به معرفی صاحب کسب و کار و تیم مدیریتی شرکت بپردازید.
این قسمت باید شامل موارد زیر باشد:

• یک چارت سازمانی با توضیحاتی در مورد دپارتمان ها و کارکنان کلیدی
• اطلاعاتی در مورد صاحبان شرکت (شامل اسامی آنها ، درصد سهام آن ها و یک تاریخچه و زندگی نامه مختصری از توانایی ها و سوابق آن ها
• پروفایل های تیم مدیریتی (شامل اسامی آن ها ، سمت آن ها ،مسئولیت های اصلی آن ها و سابقه آن ها در شرکت)
• لیست بقیه کارکنان (اعم از مشاوران، حساب داران ، وکلا و…)

7. برنامه ها و پروژه های مالی در تدوین طرح تجاری 

آخرین بخش بیزینس پلن باید توسط یک حسابدار حرفه ای پس از آنالیز بازار و تایین اهداف شرکتی طراحی شود.
برخی از موارد مهمی که باید در این قسمت از پلن بازاریابی گنجانده شود عبارت است از :
• سوابق مالی شرکت شامل درآمد ها، تراز نامه ها ، و جریان نقدینگی در ۳ الی ۵ سال گذشته
• دورنمای مالی واقع بینانه شامل درآمد های پیش بینی شده ، تراز نامه ها، جریان نقدینگی و بودجه های سرمایه گذاری در ۵ سال آینده
• یک آنالیز مختصر از تمامی داده های مالی

در این مقاله شما با چیستی و مزایا و نحوه نوشتن یک طرح تجاری به صورت اجمالی آشنا شدید. اکنون می دانیم که اولین پیش نیاز برای موفقیت در یک تجارت و کسب و کار طراحی یک طرح تجاری دقیق و با کیفیت است .

برای کسب و کار خود نیاز به طرح تجاری را دارید؟ آیا ایده ای دارید که نیاز به تبدیل به طرح تجاری و تخمین هزینه ها را در آن دارید؟!

و یا شاید نیاز به ایده پردازی داشته باشید؟! با ما تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *